Άδειες αλιείας στο νομό Θεσσαλονίκης

Άδειες αλιείας στο νομό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 10790/09.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

- Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας

Η αλιεία στη χώρα μας είναι ένας τομέας, ο οποίος δυστυχώς δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Κυβέρνηση και δεν έχουν παρθεί ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξή του. Στο νομό Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των αλιέων είναι μεν μεγάλος, αλλά χωρίς την παροχή κινήτρων από το αρμόδιο Υπουργείο θα συρρικνωθεί και θα παρακμάσει. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, γίνεται σαφές, ότι  το θεσμικό πλαίσιο για την αλιεία στους κόλπους της Θεσσαλονίκης και στον Θερμαϊκό κόλπο δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένο.

Με πρόσφατο νόμο του 2009 με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  σχετικά με τον κανονισμό αλιείας, αναφέρονται επακριβώς, τόσο το πεδίο εφαρμογής του συγκεκριμένου κανονισμού, όσο και τα επιτρεπόμενα εργαλεία και οι μέθοδοι άσκησης αλιείας. Ως μέθοδος άσκησης επαγγελματικής αλιείας αναφέρεται και το πυροφάνι. Όμως, η δυσκολία που υπάρχει ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης, έγκειται στο γεγονός, ότι οι αλιείς της ευρύτερης περιοχής δεν μπορούν να λάβουν τη σχετική άδεια για άσκηση της αλιείας με τη μέθοδο αυτή. Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, τόσο στους δήμους, όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δημιουργήσει αναστάτωση, με αποτέλεσμα τη μη χορήγηση αδειών στους ενδιαφερόμενους αλιείς. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο θέμα, έτσι ώστε να χορηγούνται άδειες για αλιεία με πυροφάνι στους ενδιαφερόμενους αλιείς.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πού εντοπίζεται το πρόβλημα, σχετικά με τη μη χορήγηση αδειών για άσκηση αλιείας με πυροφάνι στο νομό Θεσσαλονίκης;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να χορηγούνται άδειες για πυροφάνι σε ενδιαφερόμενους αλιείς;

Απαντήσεις Υπουργείων